HTML

FŐNIX BLOGJA

Címkék

akció (1) alkohol (2) álom (1) amerika (2) antifa (1) antifasiszta (3) antirasszizmus (1) arab (1) becsület napja (1) blogajánló (1) blogin (4) bolsevizmus (1) bombagyár (25) bombagyár cikk (32) budapest (12) bűnözés (9) buzi (4) cigány (27) cigánybűnözés (4) dark flash (1) dokumentum (1) drog (2) droid (5) droidzóna (3) dvd (1) életvitel (4) ellenkultúra (1) elmélkedés (22) énmagam (5) entartete kunst (2) fajvédelem (1) fehér (2) fehér fajvédelem (1) fekete pákó (1) felvidék (1) feminizmus (3) férfi (2) fiatalok (8) fidesz (1) film (2) flash (1) főnix (1) fordítás (1) germán mitológia (1) gondolatok (1) gyerekek (1) gyűlöletkeltés (1) harc (10) határontúli magyarok (1) hír (1) hooligan (1) hős (2) hősiesség (1) huligán (1) hungarizmus (2) hunhír (1) ideológia (1) igazság (3) igazságtalanság (1) inkvizíció (1) isten (1) iszlám (1) javaslat (4) jobbik (4) jótékonyság (6) kérdés (2) keresőszavak (2) kereszténység (1) kínai (1) kommunizmus (1) könyv (1) közösség (1) kronológia (1) kultúrarombolás (1) kuruc.info (3) levél (2) magánügy (1) magyar (12) magyarázkodás (1) magyar gárda (5) magyar önvédelem (2) média (8) megemlékezés (1) mese (1) miép (1) mnf (1) motiváció (1) mp3 (1) mszp (5) művészet (2) náci (8) nacionalizmus (1) nácivadász (1) német (1) nemzetgyalázás (1) nemzetiszocializmus (4) nemzeti bolt (1) nemzeti szórakozóhely (2) nigger (7) ns (2) olvasók küldték (4) önvédelem (1) orbán (1) ötlet (1) perverz (1) poén (14) pogrom (1) politika (23) pornó (1) programajánló (4) punk (2) rasszizmus (1) rendőr (8) rendőrség (2) rockwell (1) rólam (1) semmi érdekes (1) skinhead (5) sovinizmus (1) statisztika (1) szabadság (1) szdsz (4) szép új világ (1) szex (2) szilveszter (1) szlovák (1) terv (1) tomcat (10) történelem (6) történelemhamisítás (1) történet (1) tüntetés (1) ukrajna (1) ünnep (3) vallás (1) vers (1) vezetés (1) videó (11) youtube (1) zene (5) zsidó (10) Címkefelhő

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Alkoholizmus - Jack/rendetteremt írása

2008.02.18. 00:09 :: Főnix

Örömmel jelentem be, hogy ez itt az első bejegyzés, amit javarészt nem én írtam. Csak ezt a dőlt betűs részt itt felül. Az írást Jack/rendetteremt küldte, és mivel jó, és a téma is aktuális, nekem ráadásul nincs most időm írni, beteszem ide. Következzék hát Jack/rendetteremt írása az alkoholizmusról:

Alkoholizmus.

Családok tönkretevője. Hogy egy konkrét példával éljek,apám 30 éven át masszív alkoholista volt. Elitta az összes keresetét és még édesanyáméból is egyre többet. Agresszív volt,nem lehetett vele szót érteni. Örökké szemétkedett mindenkivel a családból. Évek hosszú sora alatt csak a két hatalmas szatyor teli üveg-üres üveg csörömpölésre emlékszem belőle. Többször lett gyomorfekélye és többször vérzett be a nyelőcsöve az alkohol miatt;sörrel kezdte,ezt feltornázta napi tíz üvegre, majd amikor már ez sem volt elég,akkor jött a kannás meg a pancsolt bor literszámra. Hiába mondták neki az orvosok,hogy meg fog halni,ha nem hagyja abba;hiába szedte el anya a nyugdíját,hogy ne tudja piára költeni… -nem volt elég. Eljárt inkább italt lopni,vállalva az óriási szégyent,amit a lebukás hoz a fejére;meg keresett egy olyan nőt,aki szívesen adott neki inni az állapotára való tekintet nélkül. Mindig inni akart,utolsó pillanataiban is azt mondta,hogy úgy akar meghalni (ami be is következett múlt nyáron,mert az alkohol által szétroncsolt szervezetét megtámadta a rák),hogy megiszik egy láda pezsgőt és vége. Elvakultan és fanatikusan ragaszkodott ahhoz,ami tönkretette őt. Egyszer megkérdeztem tőle,hogy miért lett alkoholista. Azt válaszolta,hogy azért,mert kiutálták a kollégái,mikor meglátták,hogy szörpöt iszik,de onnantól,hogy együtt részegedett le velük befogadták a társaságba. Ezt választotta ahelyett,hogy elment volna másik munkahelyet nézni.

Engem is megkörnyékeztek már a munkahelyemen. Van ott egy huszonévesekből álló társaság,akik nagy hedonisták (itt szenvedélybetegek) és azt szerették volna,ha én és a kollégám beállunk közéjük. Nem jöttök inni egy sört a ...-ba meló után? - hangzott a kérdés. Nem, válaszoltuk egyszerre mindketten elmagyarázva neki,hogy nekünk a szabadidős program a haverokkal nem munka utáni lerészegedésből áll,sőt,azt nem is tartalmazza. Meg aztán egy sör,később kettő és tudjuk,hogy ez hova vezet. Szerintem a legtöbb iszákost a sztereotípiák termelik ki. Ezek:

- inni férfias dolog

- haverokkal együtt kocsmázni kötelező

- kollégákkal meló után együtt inni kötelező

- otthon, tévé előtt a férfi sörözik,főleg,ha meccset néz

Az alkoholizmust,mint szenvedélybetegséget a legtöbbször az ital okozta bódulat miatt kultiválják. Az állandó delírium biztosítja a gondterhelt létezést fennállásának idejére és érdektelenné teszi az egyént élete problémáival szemben. A helyzet idővel súlyosbodik,a meg nem oldott problémák elkezdenek sokasodni,feltorlódni,arra sarkallván az illetőt,hogy ne szakítsa meg a szesz által előidézett gondtalan állapotot. Így válik alkoholfüggővé és kerül szépen bele egy ördögi körbe,amiből szinte lehetetlen kitörni. Az orosz rulettet kedvelők ezt még megfejelik azzal,hogy gyógyszerre (fájdalomcsillapító,láz elleni tabletta, antidepresszáns) isznak a hatást fokozandó.

Hazudnék,ha azt mondanám,hogy havonta (!) nem iszok meg egy-két sört,amikor csak jólesik. Ha bulizni megyünk általában szoktam inni,mikor milyen kedvem van. Egyetlen egyszer ittam már magam öntudatlanra,párszor pedig ennek közelébe. Azóta ismerem a korlátaimat,tudom hogy mikor elég.

Valaki azt találta nekem mondani egy alkalommal,hogy az alkoholok ára,de legfőképp a söré azért nem emelkedik csak elenyésző mértékben (alapvető élelmiszerek, energiaárakhoz képest),mert politikai érdek,hogyha az állampolgár elégedetlenkedik arra mindig legyen pénze,hogy tompítani tudja az agyát,a problémák elöl az érdektelenségbe vezető folyékony alagút legyen mindenki számára mindig elérhető. Nos,ebben lehet valami…

8 komment

Címkék: alkohol életvitel olvasók küldték

A bejegyzés trackback címe:

https://fonix.blog.hu/api/trackback/id/tr63343590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam__Smith 2008.02.18. 09:44:07

Lehet, hogy én látom rosszul, de Te gondnak, az alkoholizmus kezdődő jeleinek fogod fel, ha az ember meló után beül a haverjaival sörözni? Jó hát lehet, hogy néha kicsit keményebben végződik, velem is előfordult, hogy csak úgy egyetem után beültünk vhova d.u. aztán záráskor takonyrészegen keltünk fel, de szerintem nincs ezzel semmi baj, az egész önuralom kérdése. Édesapád is nyugodtan elmehetett volna inni d.u. a kollégáival, hiszen tudjuk hogy akkor is és most is a munkahelyi szociális kapcsolatok létfontosságuak. Sőt nyugodtan ihatott volna szörpöt is, a kollégák cinkelését meg el tudta volna engedni a füle mellett vagy, vissza is lehetett volna osztani.
Nos én a vázlatpontokban foglaltak közül mindegyiket művelem, de nem tartom magam alkoholistának.
Persze utólag könnyű okosnak lenni, Te ettől még nem kapod vissza az édesapád. Részvétem...

Karakozum 2008.02.18. 15:21:09

Egyben reagálnék Adam__Smithnek is a kommentemmel:
Igen, minden nagy sok kicsivel kezdődik, abból áll össze. Dohányos ember sem egy slukktól lesz vki, hanem sok "csak egy szálat" cigiből. Ez érvényes minden függőségre. Sztem fölösleges osztályozni, h melyik szenvedélybetegnek rosszabb, h a legkárosabb az alkoholizmus, vagy a drog, vagy a nyerőgépek, mindegyik ugyanolyan káros, és mindegyik olyan függőséget okoz, melyben az ember többet szenved, mint amennyi ideig jól érzi magát... Egy pohár ital megivásához is egy korttyal kell kezdeni, és egy üveg bor megivásához egy pohárral, és sok üveg bor megivásához sok pohárral... Lehet, h az emberekben sok a sztereotípia, és elkönyvelik a munka után sörözőket alkoholistának. De azért vhonnan elindul. Mint ahogy Jack is írta, az ő apja is csak munka után kezdett iszogatni a cimborákkal. (Igen, azok az emberek csak cimborák, mert egy barát nem szólna be azért, mert szörpöt iszol...) És utána ivott egyre többet és többet, és már víz helyett is alkoholt. Nem mondom azt, h át tudom érezni a helyzetét, mert az én családomban alkoholista nincs. Többen szeretik a sört, meg a finom likőröket, ilyesmiket, de ettől még nem alkoholisták. Viszont mondhatom azt, h elképzelni el tudom, mert édesapám dohányzik... Mondjuk most már nem olyan sokat szív, mint régebben, de azért masszív dohányos... És mint mondtam, sztem ez ugyanolyan szenvedélybetegség, mely csak szenvedést okoz, mint a többi. Ráadásul ezzel az én egészségemet is károsítja, míg az alkohol csak a fogyasztó szervezetét rombolja... Igaz, a család többi tagjának csak lelkileg okoz sérülést...

Főnix · http://fonix.blog.hu 2008.02.18. 21:48:03

Valóban minden kicsiben kezdődik, de nem feltétlenül kell onnan továbblépni. És ha tovább is lép az ember, a szakadékba azért nem muszáj belesétálni. Akaraterő kérdése az egész. Persze mindenki azt hiszi, és azt állítja, hogy na igen, ő nem fog rászokni, mindenki balfasz csak ő nem. Aztán kiderül hogy mégse.

Szoktam inni, de sosem fogom olyan szintre vinni, hogy az egészségemet károsítsa. Seggrészegre se szoktam inni magam. A részeg ember ostoba, bunkó, kultúrálatlan és hülye. Márpedig az ilyen embereket utálom, azt meg főleg utálnám, ha én lennék ilyen. Felállítottam magamnak szépen a határokat, és azokon belül biztonságosan mozgok.

Ugyanez van a cigivel is, ahol viszont sokkal szigorúbbak a határok. Előfordul, hogy elszívok egy-egy szálat, ha havi kettőt mondok, akkor már túlzok. Igazából magam sem tudom miért. De ezt a mennyiséget növelni még véletlenül sem fogom. Ahogy Oleg Gontar mondta: „a cigaretta rossz, elveszi a katonától a levegőt, ha futni kell”. Szar dolog valóban. Minden dohányostól azt hallom, hogy „bárcsak soha nem kezdtem volna el szívni ezt a szart”. Ráadásul még drága is. Mennyi hasznosabb dologra lehetne azt költeni. Ezek meg pusztítják magukat. Darwin díj nesze.

Nem kell ám mindent befejezni amit elkezd az ember. Főleg ha rossz amit elkezdett. Az úton meg lehet állni, és kényelmesen leülni ahol még jó a levegő, de le is lehet róla térni bármikor. Csak azzal kell vigyázni, hogy azon az úton lefelé mész, és minnél tovább jutsz, annál nehezebb lesz visszafordulni. De sosem lehetetlen.

Én meg amúgy azt hittem egy bizonyos életkor után kinövi az ember azt, hogy attól hiszi magát menőnek, hogy iszik, dohányzik. De hogy felnőtt emberek kinevessenek valakit azért, mert nem iszik alkoholt, hát ez számomra új.

Főnix · http://fonix.blog.hu 2008.02.18. 21:50:06

"az alkohol csak a fogyasztó szervezetét rombolja... Igaz, a család többi tagjának csak lelkileg okoz sérülést..."

Na hát ha apuci rendesen bevodkázva tér haza a kis családjához az sok esetben nem csak lelki sérülésekhez vezet.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2008.02.19. 07:55:51

Sziasztok!Néhány pontosítás..
Köszönöm a részvétet.
Apám mindig is szerette az alkoholt,de egészen pici koromban azért mértékletesebben (általában étkezés után ivott meg egy-egy sört).Van egy kis különbség azért aközött,hogy rendszeresen viccesen a fejedhez vágják (cinkelnek),hogy megint nem tartasz velünk te antialkoholista fazon vagy emiatt módszeresen ki akarnak csinálni és ellehetetlenítenek.Mellesleg megjegyzem az a banda a munkaidő keretein belül (is) alkoholizált..
Az emberiség egyik legnagyobb ellenségei a sztereotípiák,olyan magatartásformák,amelyeket a köztudatban egymáshoz kapcsolnak,mint a szenvedélybetegségeknél is (ld. vázlatpontok + még például a "kávécigi" és ami nem is annyira jó példa a vonatok dohányzó kocsijai=kocsma).
Az egésszel nekem a problémám,amellett,hogy következményeként közvetlenül szenvedő alanya voltam apám révén,hogy kénytelen vagyok végignézni tehetetlenül,ahogy számomra fontos emberek tönkreteszik magukat.A legékesebb példa erre Laci barátom,akit nagyon kedvelek (huszonéves srácról van szó).A vizet csak létszükséglet esetén ismeri,egyébként sört iszik sörrel.Emellett elég erős dohányos és füvet is szív,amikor hozzájut.Egyszer még a termesztésével is megpróbálkozott.Teszi mindezeket úgy,hogy vele született szívritmus zavara van és amikor megtelik a tüdeje füsttel előfordul,hogy rosszul lesz emiatt.És nem tudok vele mit csinálni.

Karakozum 2008.02.20. 11:36:48

Főnix 2008.02.18. 21:50:06:
Na igen, de ez már nem az alkohol közvetlen hatása. Már úgy értem, h a dohányfüst nem csak azt károsítja, aki szívja a cigit, hanem azt is, aki mellette ül, ha dohányzik... Ez így az alkoholra nem igaz. Viszont ami a testi sérülést illeti az alkohol esetében: a dohányos nyílván nem fogja megverni a családját, ha nem kapja meg a napi adagot, vagy ha megkapta, akkor sem...
Szóval igen, igazat adok neked, ilyen szempontból tényleg káros a testi egészségre is...

Karakozum 2008.02.20. 11:39:56

Jack/rendetteremt 2008.02.19. 07:55:51 :
Sztereotípiák... igen, valóban. Örök téma... De megint csak azt mondom, h vmi miatt kialakulnak az emberben...
Amúgy ezt a zárójeles részt a kommentedben nem értettem... Hogyan értelmezzem?

Kárpátaljaiemberke (törölt) · http://www.szamurajblog.hu/ 2008.09.14. 16:44:43

Remek írás. Ennek a Jack gyereknek van saját blogja?
süti beállítások módosítása